Wpływ soku z ogórków kiszonych na nasze zdrowie

Wpływ soku z ogórków kiszonych na nasze zdrowie

Sok z ogórków kiszonych zawiera sporo bakterii kwasu mlekowego (https://www.bee.pl/bio-food-sok-z-ogorkow-kiszonych-300-ml-bio_p995132.html). Wpływają one pozytywnie m.in.na ludzką mikroflorę jelitową. Ponadto woda z kiszonych ogórków poprawia też odporność organizmu, jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz witaminy C, a także zawiera sporo soli mineralnych. Okazuje się jednak, że jest to wierzchołek góry lodowej. Dlaczego jeszcze warto zainteresować się sokiem z kiszonych ogórków?

Pożądane bakterie w kiszonkach


Kiszenie to jedna z najstarszych znanych metod konserwowania żywności. W ten sposób przygotowuje się zazwyczaj kapustę oraz ogórki, które są później znakomitym dodatkiem do obiadów. Po ogórkach kiszonych pozostaje jednak sporo wody, która najczęściej jest wylewana. Okazuje się jednak, że można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Bakterie występujące w kiszonkach mogą nas chronić przed wieloma chorobami. To także im zawdzięczamy charakterystyczny smak przetworów. Bakterie znajdujące się w kiszonkach wpływają pozytywnie na stan naszych jelit. Obniżają pH, usuwają zbędne produkty przemiany materii, przekształcają prowitaminy w witaminy, poprawiają ogólną odporność organizmu i zmniejszają wzdęcia.

Woda z ogórków kiszonych polecana jest przede wszystkim osobom po kuracjach antybiotykowych. Antybiotyki niszczą bowiem mikroflorę jelit i zaburzają pracę układu pokarmowego. Zdrowie jelit jest niezwykle ważne, gdyż jeśli nie będą one prawidłowo funkcjonować, w organizmie zaczną rozwijać się różne choroby.

Sok z ogórków i jego właściwości

Woda z ogórków kiszonych to znakomite źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Regularne jej picie wpłynie pozytywnie na nasz organizm, wzmacniając odporność, wspomagając koncentrację i niszcząc wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, wspomagają trawienie i regulują działanie układu nerwowego.

W soku z ogórków kiszonych znajduje się także mnóstwo minerałów. Jednym z najważniejszych jest potas regulujący ciśnienie krwi, magnez wspierający działanie układu odpornościowego i nerwowego, wapń poprawiający stan kości, a także żelazo.

Bardzo ciekawy jest także wpływ wody z ogórków kiszonych na wytrzymałość organizmu sportowców. Ze względu na sporą zawartość sodu i żelaza, czyli elektrolitów traconych w trakcie ciężkiego wysiłku fizycznego, poleca się spożywać wodę z ogórków po treningu, celem przywrócenia równowagi elektrolitycznej organizmu. Sok z ogórków sprawia także, że zmniejszają się skurcze mięśni oraz zakwasy po intensywnym wysiłku. Wszystko to dzięki zawartości kwasu mlekowego. 

Niektóre badania wskazują także, że regularne picie wody z ogórków kiszonych poprawia humor i zmniejsza ryzyko depresji.

Water obraz autorstwa nikitabuida - www.freepik.com
Share