Sok z ogórków kiszonych – do czego go wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych – do czego go wykorzystać?

Ogórki kiszone to bardzo popularny rodzaj przetworów, który znajduje zastosowanie w niemal każdej kuchni. Warto wiedzieć, że nie tylko kiszone ogórki, ale także sok, który po nich zostaje można wykorzystać na bardzo wiele sposobów. Sok z ogórków kiszonych jest bardzo zdrowy i wbrew pozorom posiada cenne właściwości odżywcze.

Sok z ogórków kiszonych – do czego go wykorzystać?

Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać do bardzo wielu przepisów, np. jako substancję zakwaszającą smak potraw.

  • Chłodnik ogórkowy na maślance – chłodniki to bardzo proste zupy, które smakują szczególnie latem. Aby przygotować chłodnik na maślance wystarczy zblendować świeże ogórki bez miąższu z maślanką, po czym dodać do tego pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, ogórki i drobno posiekany koper. Całość należy wymieszać i dolać do smaku odrobinę soku z kiszonych ogórków, a następnie doprawić solą i pieprzem.
  • Sok z ogórków kiszonych, jako baza do drinków – mimo, że ten pomysł wydaje się nieco kontrowersyjny, to smak drinka na bazie soku z ogórków jest naprawdę świetny. Aby przygotować taki napój alkoholowy wystarczy zmieszać mały kieliszek czystej wódki ze szklanką soku z ogórków. Całość podawać z lodem. Warto wiedzieć, że sam sok z kiszonych ogórków może być też dobrym środkiem na leczenie kaca.
  • Naturalny środek na odporność – sok z kiszonych ogórków może mieć bardzo dobry wpływ na podniesienie odporności organizmu. Picie nawet bardzo niewielkich ilości soku może przyczynić się do wzmocnienia organizmu.

Sok z ogórków kiszonych – jakie ma właściwości?

Woda po kiszonkach ma bardzo dużo właściwości odżywczych, dlatego warto wyzbyć się wszelkich uprzedzeń i zacząć ją spożywać. Sok z kiszonych ogórków jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Zwiera on duże dawki witaminy A, C, E i K. Ponadto jest on także dobrym źródłem żelaza, potasu i magnezu. Picie wody z ogórków może przynieść same korzyści. Taka woda ma dobry wpływ nie tylko na odporność, ale także na układ pokarmowy. Spożywanie soku z ogórków kiszonych przed posiłkiem zapobiega powstawaniu zgagi i ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelit. Ciekawostką jest również to, że może on pomóc w walce z uciążliwą czkawką.

Sok z kiszonych ogórków – dobry nie tylko w kuchni

Sok z kiszonych ogórków może być wykorzystywany także jako naturalny nawóz do roślin podobnych do lilii. Ten typ kwiatów lubi zakwaszoną glebę, dlatego podlewanie jej sokiem z ogórków jest bardzo dobrym pomysłem. Woda po ogórkach kiszonych może być stosowana także w kosmetyce. Dla osób, którym nie przeszkadza intensywny zapach soku z  kiszonek polecane jest wykonywanie domowych maseczek z ich dodatkiem. Tego rodzaju domowe kosmetyki mają bardzo dobre działanie oczyszczające.

Food obraz autorstwa teksomolika - www.freepik.com
Share